Nap és Hold - az egyik nappal, a másik éjjel - imádkozva hajlik meg a porban, és magasztalásukból ered mozgásuk.

SZENT MIHÁLY HAVA / FÖLDANYA HAVA

2011. augusztus 27., szombat

VIII. Börzsöny Barokk Napok

A VIII. Börzsöny Barokk fesztivál keretében tridenti rítusú szentmisét tartottak a váci piarista templomban. Sajnos csak erre tudtam elmenni a programok közül, pedig nagyon készültem.

Noha barokk miseként hirdették, a zenei anyag nem barokk, hanem egy reneszánsz szerző, William Byrd ötszólamú miséjén alapult. Ehhez járultak a liturgikus ünnep, Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítója ünnepének gregorián énekei, barokk motetták és hangszeres darabok.

 A fesztivál honlapján ezt írják: "Nem mindennapi zenei és lelki élményt jelent az évszázados egyházi, liturgikus célra készült műveknek nem koncertszerűen, hanem eredeti funkciójuknak megfelelően a Katolikus Egyház liturgiájában való megszólalása. Azonban ezek a művek igazi értelmüket akkor nyerik el, amikor autentikus környezetükben, a hagyományos, régi liturgiában hangzanak el. Az elterjedt tévhittel ellentétben a római rítusnak ez a régi (mai hivatalos egyházi szóhasználat szerint „rendkívüli”) formája nem csupán a latin nyelven mondott misét jelenti, sőt, a latin nyelv nem a legfontosabb, bár kétségtelenül jellegzetes eleme. A nyelven túl azonban a régi liturgia a gesztusoknak, szimbólumoknak olyan gyönyörű, mély és gazdag összessége, amely nem csak a katolikusoknak volt több mint ezer éven át mindennapi lelki tápláléka és egyik legnagyobb kincse, hanem többek között ez ihlette a gregorián énekek megszületését és az ezen a misén is hallható barokk mesterműveket is. A régi liturgia még a szertartás időbeli egységei révén is igazi „otthona” majd’ kétezer év egyházzenéjének."


Szomorú volt látni a Szent Anna piarista templom állapotát. Remélem nem kell sokáig várni, és sikerül felújítani. (A templom alapjait 1725-ben rakták le, és 1745-re készült el. A barokk épületet 1866-ban eklektikus stílusban átalakították. Különlegessége velencei tüköroltára. Eredeti hagymasisakos tornyát 1886-ban német reneszánsz ízlésben alakították át. A homlokzati erkély feletti falfülkében a rendalapító Kalazanci Szent József látható. A fő- és mellékoltárok, a szószék, a sekrestyeszekrény és a fafeszület a XVIII. század második feléből származnak. A főoltár tabernákuluma 1759-ből származik.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése